Heb ik een vaginale schimmelinfectie?

Veel vrouwen hebben te maken met een vaginale schimmelinfectie. Er zijn maar weinig vrouwen die dit nog nooit hebben gehad. Toch kan het af en toe lastig zijn om te bepalen of er daadwerkelijk een schimmel zit. Hoe weet je of je een vaginale schimmelinfectie hebt?

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie ontstaat door een speciaal gist dat sowieso al in je vagina zit. Dit is het Candida-gist en het is doorgaans ongevaarlijk. Wanneer je er echter te veel van hebt, kan het een schimmelinfectie worden. Om deze reden wordt zo’n infectie ook vaak Candida-infectie genoemd. Er zijn talloze redenen waarom je opeens meer Candida-gist in je vagina hebt. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je hormonen, met je immuunsysteem of met je hygiëne. Nee, je krijgt doorgaans geen infectie als je je niet goed schoonhoudt, het is eerder zo dat je een infectie kunt krijgen als je jezelf te vaak tussen je benen wast. Door het wassen kun je de natuurlijke zuren in je vagina namelijk in gevaar brengen.

Hoe herken je het?

Een schimmelinfectie kun je doorgaans herkennen aan jeuk of pijn tussen je benen. Je huid kan daarbij rood zijn. Het is mogelijk dat je meer afscheiding hebt dan anders en dat het pijn doet bij het plassen. Dit zijn echter ook symptomen die bij andere aandoeningen kunnen passen. Houd deze symptomen goed in de gaten. Wanneer je hier last van hebt, is er mogelijk een vaginale schimmelinfectie.

Heb ik een vaginale schimmelinfectie?

Er zijn verschillende manieren om zeker te weten of je een vaginale schimmelinfectie hebt. Zo kun je bijvoorbeeld naar de huisarts gaan. Hij of zij kan dan bekijken wat er aan de hand is. Een andere mogelijkheid is om een zelftest te doen. Hiermee kun je thuis testen om te kijken of je een schimmelinfectie hebt. Voor veel vrouwen is dit een prettige optie, omdat ze het toch wat ongemakkelijk vinden om hiermee naar de huisarts te gaan. Hoewel het nergens voor nodig is om je ergens voor te schamen, hebben veel vrouwen toch een gevoel van schaamte.

Zelftest

Canesten Gyno Test
Canesten Gyno Test (aff.)

Er is een nieuw product op de markt, dat Canesten Gyno Test heet, kijk hier voor meer informatie over deze zelftest (aff.). Hiermee kun je in een paar seconden tijd al zien wat er aan de hand is. Er wordt gekeken naar de klachten die je hebt en de zuurtegraad van je vagina. Er wordt niet alleen gekeken of je een schimmelinfectie hebt, maar er worden nog een aantal andere bekende problemen getest. Dit zijn bacteriële vaginose en een trichomonas-infectie. Er is een bijbehorend wattenstaafje dat wel of niet van kleur veranderd. Ook zit er een uitgebreide uitleg bij met diverse symptomen, zodat je precies kunt zien wat er aan de hand is. Blijkt uit de test dat er een schimmelinfectie is, dan kun je een schimmeldodende crème aanschaffen. Deze bevat meestal Miconazol. Zowel de zelftest als de medicatie is zonder recept te verkrijgen, bekijk aanbod (aff.). Bij de medicatie is het wel van belang dat je de kuur helemaal afmaakt.

Andere zelftesten

Testjezelf.nu Candida Check
Testjezelf.nu Candida Check (aff.)

Behalve de Canesten Gyno Test zijn er nog meer zelftesten die je eventueel kunt overwegen. Deze controleren doorgaans alleen op schimmelinfectie en niet op nog een aantal andere veelvoorkomende problemen. Bijvoorbeeld de Testjezelf.nu Candida Check. Deze stelt binnen 10 minuten vast of je besmet bent met Candida. De test vind je hier > (aff.)

Wanneer wel naar de huisarts?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je toch wel naar de huisarts moet gaan. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je klachten blijven aanhouden en niet minder worden. In zo’n geval moet je je angsten toch echt aan de kant zetten en een bezoekje brengen aan de huisarts. Hij of zij kan je dan verder helpen om van je vaginale schimmelinfectie af te komen. Als je het idee hebt dat je klachten wellicht iets anders zijn dan een infectie, is het ook handig om eens contact op te nemen met je huisarts. Je kunt in zo’n geval beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >