Een kalknagel of schimmelnagel. Wat nu?

Een kalknagel kan ontstaan door een schimmelinfectie. Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd en dit komt bij veel mensen voor. Hoe herken je het en hoe kun je een kalknagel behandelen?

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel ontstaat door een bacterie of een gist. Deze nestelen zich graag op donkere en vochtige plekken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bacteriën of schimmels zich gaan nestelen onder je nagel. Wanneer er te veel van deze bacteriën zijn, kan de nagel er broos uit gaan zien. Op zich is dit niet gevaarlijk, maar mooi is het niet en de nagel kan daarnaast gemakkelijk breken. Omdat een kalknagel ontstaat door een schimmelinfectie, wordt het ook vaak een schimmelnagel genoemd. De meeste kalknagels zitten aan de tenen, maar het kan ook aan de handen voorkomen. Een kalknagel is wat anders dan een handschimmel.

Hoe ontstaat een kalknagel?

Schimmelnagel vingersEen kalknagel is ontzettend besmettelijk en in de meeste gevallen lopen we het op via iemand anders. Je kunt het krijgen via andere mensen, maar ook dieren zijn gevoelig voor kalknagels. Wanneer je op vochtige plekken komt, is de kans om een kalknagel te krijgen een stuk groter. Denk aan een zwembad, sauna of openbare douche (bijvoorbeeld op een camping). Ook kun je een kalknagel oplopen wanneer je weerstand verlaagd is.

Hoe ziet het eruit?

Een kalknagel heeft een aantal typerende uiterlijke eigenschappen. Je nagel lijkt bijvoorbeeld een heel stuk dikker en verkleurt. Die kleur kan geel, bruin of zelfs groen zijn. Het kan zijn dat er een verdikking onder de nagel zit. Ook wordt de nagel broos en kan het snel breken of afbrokkelen. Heb je een schimmelnagel voor langere tijd? Dan is het mogelijk dat de hele nagelwand afbreekt.

Kalknagels voorkomen

Het beste is natuurlijk om kalknagels te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor, waar je rekening mee kunt houden. Zorg ervoor dat je voeten altijd goed droog zijn. Droog ze na het douchen bijvoorbeeld goed af. Wanneer je snel last hebt van zweetvoeten, kun je je voeten insmeren met speciale crème om dit te voorkomen, zie ook deze producten speciaal voor zweetvoeten (aff.). Ga je naar een openbare plaats, zoals een sauna, zwembad of bijvoorbeeld een douche op een camping? Zorg dat je dan altijd wat aan je voeten draagt. Dit voorkomt schimmelinfecties bij je nagels.

Wat kun je doen tegen schimmelnagels?

Heb je toch een schimmelnagel te pakken? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Er zijn talloze middeltjes beschikbaar waar het bestandsdeel Miconazol in zit, bijvoorbeeld Daktarin Nagellak (aff.).  Je kunt dan in de meeste gevallen het beste een nagellak kopen die speciaal voor nagels geschikt is, omdat een crème minder makkelijk onder je nagels te krijgen is. Je kunt ook gaan voor een tablet, zodat je de schimmel van binnenuit aanpakt. Hiermee worden de bacteriën ook gedood. Dit kan bijvoorbeeld met Terbinafine. Kies altijd voor maar één middel tegelijk en volg hierbij altijd goed de bijsluiter op.

Het kan ook helpen om naar de pedicure te gaan. Daar kunnen je voeten goed worden verzorgd en worden overbodige bacteriën weggehaald. Het kan helpen om hier minstens één keer per maand heen te gaan voor een uitgebreide voetverzorging. Als laatste kan het ook helpen om je eetpatroon aan te passen. Wanneer je niet gezond eet is mogelijk je weerstand lager. Met een verhoogde weerstand kun je ook een kalknagel tegengaan.

Behandeling met laser

Kalknagel laten laserenSteeds vaker wordt er ook een behandeling ingezet waarbij de schimmelnagel tegen wordt gegaan door middel van een laser. Deze techniek is nog vrij nieuw en er wordt nog gekeken of dit meer kan worden ingezet.

Hardnekkig

Naar de dokter met kalknagelLet erop dat kalknagels erg hardnekkig kunnen zijn. Het is niet gemakkelijk er wat tegen te doen. Je moet er vooral veel geduld mee hebben en vol blijven houden. Bij sommige mensen verdwijnt de kalknagel gemakkelijker dan bij anderen. Maar sta er niet raar van te kijken als je er maanden last van hebt. Als het echt niet weg wil gaan, kun je ook altijd nog naar de huisarts. Die kan dan eventueel iets voorschrijven dat sterker is.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >