Kun je een schimmelinfectie krijgen van een morning after pil?

Een vaginale schimmelinfectie kan veel voorkomen bij vrouwen. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Het kan erg vervelend zijn. Er zijn ook verschillende oorzaken waardoor je sneller last hebt van een schimmelinfectie. Hoe zit dit met een morning after pil? Is de kans op een infectie groter na het nemen van die pil?

Een vaginale schimmelinfectie

Er zijn weinig vrouwen die nog nooit een vaginale schimmelinfectie hebben gehad. Een vaginale schimmelinfectie ontstaat door het candida-gist. Dit hebben we allemaal wel in en op ons lichaam, maar het zorgt pas voor problemen wanneer er te veel van is. Meer candida-gist kan ontstaan door een schimmeling in de hormonen of wanneer je immuunsysteem is gedaald. Als iemand ziek is, kan het dus zijn dat een schimmelinfectie sneller voorkomt. Omdat vrouwen vaak erg veel wisselingen hebben in hun hormonen, is de kans op een schimmelinfectie ook vrij groot.

Morning After Pil

Norlevo Morning After Pil
Norlevo Morning After Pil (aff.)

De morning after pil (aff.) kan worden ingenomen wanneer je onveilige seks hebt gehad of wanneer er iets mis is gegaan tijdens de seks. Bijvoorbeeld wanneer een condoom scheurt. Het is geen anticonceptiepil en er moet niet al te luchtig mee om gegaan worden. Je kunt deze het beste echt alleen in uiterste nood innemen. Bij een morning after pil krijg je een heleboel hormonen in één keer in je lichaam. De dosis hiervan is bijvoorbeeld veel hoger dan de anticonceptiepil. Je menstruatie, en dus ook je vruchtbare periode, wordt hiermee uitgesteld. Sommige vrouwen merken hier erg veel van en hebben bijvoorbeeld flinke krampen en worden enorm misselijk. Dit geldt echter niet voor iedereen.

Kun je een schimmelinfectie krijgen van een morning after pil?

Het is niet zo dat je door het nemen van een morning after pil meteen een schimmelinfectie krijgt, maar wanneer je kijkt naar de oorzaken van een vaginale schimmelinfectie, dan zal het je vast niet verbazen dat de kans wel aanwezig is. Door wisselingen in je hormonen is het mogelijk dat er meer candida-gist in je vagina komt te zitten en hierdoor kan er dus een schimmelinfectie ontstaan. Niet iedere vrouw zal hier echter last van hebben. De kans op een schimmelinfectie wordt ook nog eens vergroot wanneer je wat ziekjes bent. Heb je bijvoorbeeld een antibioticakuur gehad en een morning after pil ingenomen omdat je niet zeker wist of de gewone anticonceptiepil wel werkte, dan kan het best zijn dat de kans op een schimmelinfectie extra groot is.

Genezen

Het voorkomen van een schimmelinfectie wanneer je een morning after pil hebt ingenomen is lastig. Gelukkig is er wel genoeg dat je ertegen kunt doen. Er zijn verschillende middelen waarmee je snel van je vaginale schimmelinfectie af kunt komen. Dit kun je krijgen op recept, maar ook vrij verkrijgen in de winkel > bekijk aanbod (aff.). Meestal zit hier het bestandsdeel Miconazol in. Wanneer je twijfelt of er een schimmelinfectie is, kun je altijd naar de dokter gaan of een handige zelftest doen > bijvoorbeeld van Canesten (aff.).

Waar moet je ook op letten?

Wanneer je een morning after pil hebt gehad, is het van groot belang om goed op te letten met de voorbehoedsmiddelen. Na het nemen van een morning after pil wordt aangeraden om geen onveilige seks te hebben, omdat de kans op een zwangerschap dan vele malen groter is. Daarnaast kan de medicatie tegen een schimmelinfectie ervoor zorgen dat condooms minder goed werken. Dit is vooral het geval met medicatie die vaginaal ingebracht moet worden.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen aan het herstel: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen