Liesschimmel

Een schimmelinfectie kan op veel plaatsen voorkomen. Mensen denken bij een schimmelinfectie vooral aan een vaginale schimmelinfectie, maar er zijn meer locaties waar je dit kunt ontwikkelen. Bijvoorbeeld in je liezen. Hoe herken je een liesschimmel en wat kun je hiertegen doen?

Wat is een liesschimmel?

De medische benaming voor schimmel in de liezen is tinea cruris. Deze vorm van een schimmelinfectie komt met name voor bij warm weer. Als het warm is kan de schimmel zich namelijk gemakkelijker vermenigvuldigen. Een liesschimmel kan bij zowel mannen als vrouwen ontstaan. Bij mannen kan ook een gedeelte van de scrotum worden geïnfecteerd.

Hoe ontstaat de schimmelinfectie?

Liesschimmel wordt veroorzaakt door een tweetal schimmels. De namen van deze schimmels zijn voor niet-medici bijna niet uit te spreken: Trichophyton en Epidermophyton. Het zijn bekende schimmels, waar vrijwel iedereen mee in aanraking komt. Dit levert in de regel geen problemen op, maar als je huid beschadigd is, kunnen de schimmels kans zien je huid binnen te dringen en zich daar verder te vermenigvuldigen.

Er zijn diverse manieren waarop je huid beschadigd kan raken, denk hierbij aan het dragen van strakke (synthetische) kleding of het veelvuldig gebruiken van zeep. Ook oudere mensen, mensen met overgewicht en personen die lijden aan diabetes lopen grotere kans om vroeg of laat te maken te krijgen met een schimmelinfectie in de liezen. Vaak kan een liesschimmel zich sneller en makkelijker ontwikkelen als het warm is, omdat de schimmels zich graag willen nestelen in donkere en vochtige plekken. Wanneer het warm is zweten we doorgaans meer. Dit is ook de reden waarom mensen met overgewicht snel last kunnen krijgen van de infectie.

Het is overigens niet zo dat je vies bent wanneer je last hebt van een schimmelinfectie in je liezen. Te goede hygiëne kan er zelfs voor zorgen dat je een schimmelinfectie ontwikkelt. Vooral wassen met zeep kan voor problemen zorgen.

Symptomen

Eczeem bij de liesHeb je last van liesschimmel? Dan raakt je huid geïrriteerd, waardoor je te maken kunt krijgen met blaasjes, vervelling of eczeem. Dit is op zich geen teken van de schimmel zelf, maar wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie van de huid. In de meeste gevallen is de huid hier erg rood.

Is liesschimmel besmettelijk?

Helaas is een liesschimmel inderdaad besmettelijk. Het kan op meerdere manieren worden doorgegeven, dus niet alleen door iemand rechtstreeks aan te raken. Het kan ook via de grond of dieren worden doorgegeven. Let om die reden ook goed op wanneer je gaat krabben. Als alles jeukt, dan is het niet gek dat je besluit om jezelf te krabben, maar probeer dit echt te voorkomen. Je kunt anders ook een schimmelinfectie op je vingers ontwikkelen. Zonde!

Wat kun je doen tegen een liesschimmel?

LiesschimmelWeet je niet zeker of je te maken hebt met een liesschimmel? Neem dan eens contact op met je huisarts. Hij of zij kan het voor je controleren en kijken wat er aan de hand is. Indien nodig, dan kan de huisarts een middel voorschrijven dat je kunt gebruiken. Hier zit meestal Micronazol in. Dit is een middel dat goed helpt tegen schimmelinfecties. Je kunt ook zelf wat aanschaffen bij de drogist, bijvoorbeeld een schimmeldodende crème. Je kunt dit zonder recept kopen, bekijk aanbod > (aff.)

Door het gebruik van de schimmeldodende crème raakt de celwand van de schimmel beschadigd. Hierdoor sterft de schimmel af. Je merkt al snel dat de behandeling z’n werk doet: de roodheid neemt af, de jeuk wordt met de dag minder. Toch betekent dit niet dat je mag stoppen met het smeren van de crème: als je de behandeling te vroeg beëindigt, keert de schimmelinfectie gewoon weer terug. Lees dus altijd goed wat er in de bijsluiter beschreven staat, zodat je snel van je liesschimmel af zal zijn.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen aan het herstel: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen