Schimmel door diabetes

Heb jij diabetes melitus, ook wel suikerziekte? Dan heb je te hoge suikerwaarden in je bloed. Er zijn heel veel mensen met deze aandoening en het kan voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Mensen met diabetes kunnen bijvoorbeeld ook last hebben van schimmels. Hoe zit dit? Wat kun je ertegen doen?

Wat is suikerziekte?

De ideale bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en de 8 mmol per liter, afhankelijk van de omstandigheden. Ben je bijvoorbeeld nuchter bent of heb je net gegeten? Als je ’s morgens opstaat en nog niets hebt gegeten, ligt je bloedsuikerwaarde in de regel tussen de 4 en 5,6 mmol. Als de nuchtere waarde boven de 6 mmol komt of de niet-nuchtere waarde boven de 11 mmol, dan is er sprake van suikerziekte. De suiker uit je voedsel kan dan niet goed verwerkt worden in je lichaam, waardoor er teveel glucose in het bloed blijft zitten. Mensen met diabetes kunnen last hebben van de volgende symptomen:

  • vaak dorst hebben;
  • veel moeten plassen;
  • last hebben van blaasontsteking, witte vloed en/of steenpuisten;
  • wazig zien, oogontsteking;
  • droge mond;
  • hongergevoel;
  • grotere kans op het slecht helen van wondjes

Omdat wonden moeilijk helen, is de kans op een schimmelinfectie juist veel groter bij mensen met diabetes.

Schimmel bij diabetes

De meest voorkomende schimmelinfecties bij diabetes zijn infecties die worden veroorzaakt door de gist Candida albicans. Deze gist kan infecties in de mond, de vagina, de nagelriemen en de huidplooien veroorzaken. Ook infecties tussen de tenen en/of de vingers wordt vaak gezien, waarbij de meeste gevallen tussen de middelvinger en de ringvinger. Geheel toevallig is dit niet: als je een ring draagt, kan dit ervoor zorgen dat er water en/of zeep op de huid achterblijft. De huid kan hierdoor verweken en een minder goede barrière vormen tegen schimmels en bacteriën.

Mensen die suikerziekte hebben, hebben ook eerder last van micro-angiopathie. Dit is een aandoening waarbij de kwaliteit van de kleine bloedvaatjes achteruit gaat. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de huid. Ook voelen schimmels zich heerlijk thuis in een verhoogde suikerconcentratie. Door de bloedsuikerwaarden stabiel te houden, verklein je de kans op schimmel door diabetes.

Kun je een dieet volgen?

Is het mogelijk een dieet te volgen om zo te voorkomen dat je minder snel schimmel ontwikkelt? De meningen hierover zijn wel wat verdeeld, maar er zijn veel mensen die wel degelijk verschil merken als ze een speciaal dieet volgen. Dit is dus echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet iedereen is het er dus over eens of dit werkt. Het is dan vooral een kwestie van proberen. Het kan sowieso helpen om een dieet te volgen waarbij je bloedsuikerwaarden beter onder controle blijven. Dit is hoe dan ook goed voor je gezondheid en met betere bloedsuikerwaarden zijn er doorgaans veel minder problemen. Je kunt je hierover laten informeren bij je behandelend arts.

Wat kun je doen tegen schimmel?

Krijg je een schimmelinfectie? Dan is zijn er producten met een schimmeldodende werking (aff.). Je kunt dit op recept krijgen van je huisarts, maar het is ook vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de apotheek > bekijk aanbod (aff.). Het is altijd belangrijk de kuur af te maken, omdat de schimmel anders veel sneller terug kan komen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen