Schimmelinfectie en afwijkende afscheiding

Wanneer je een vaginale schimmelinfectie hebt, dan kun je dit opmerken aan bijvoorbeeld je afscheiding. Maar wat is er precies te merken aan je afscheiding en wanneer moet je je precies zorgen gaan maken?

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

In je vagina leven allerlei soorten schimmels en bacteriën. Hier is helemaal niks mis mee, deze zijn zelfs nodig voor een gezonde huishouding. Wanneer er echter een disbalans ontstaat, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Dit kan erg vervelend zijn, omdat de boel geïrriteerd raakt. Het kan pijn doen of juist erg jeuken. Daarnaast is de huid vaak rood.

Afscheiding

Afscheiding bij een vrouw is erg normaal en er zijn periodes dat je er meer last van hebt dan andere periodes. Je afscheiding kan ook verschillende kleuren hebben. Aan de afscheiding kun je goed zien of je gezond bent of niet. Afscheiding is er vrijwel altijd wel, maar kan gedurende je ouder wordt minder aanwezig zijn.

Als er iets mis is met je afscheiding

Wanneer er iets mis is met de geur en kleur van je afscheiding, dan wordt dit ook wel ‘abnormale afscheiding’ genoemd. Dit kan ontstaan door een ontsteking in de baarmoeder, de vagina of bij de schaamlippen. Ook kun je mogelijk een andere afscheiding krijgen wanneer je een lagere weerstand hebt. Hierdoor kunnen ziektekiemen zich gemakkelijker ontwikkelen en dit kan een verandering brengen in je afscheiding. Vrouwen die in de overgang zijn geweest merken mogelijk ook een verschil in hun afscheiding. Veranderingen in de hormonen kunnen eveneens voor veranderingen zorgen in je afscheiding.

Afscheiding en een ontsteking

Wanneer je een ontsteking hebt ergens bij of in je vagina, dan kan de afscheiding een witte kleur krijgen en wat brokkelig worden. De witte kleur kan wat lijken op yoghurt. Een andere verandering die je kunt opmerken is dat de geur van je afscheiding flink veranderd. De geur is dan een stuk sterker en kan wat onaangenaam zijn.

Schimmelinfectie

Aangezien een schimmelinfectie ook een soort ontsteking is, is het goed mogelijk dat je dit herkent aan je afscheiding. Wanneer je afscheiding een witte kleur heeft en sterk ruikt en dit gepaard gaat met bijvoorbeeld jeuk of pijn, dan is de kans vrij groot dat er sprake is van een schimmelinfectie. Dit is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Veel vrouwen hebben last van schimmelinfecties. Dit komt omdat je vagina een donkere, vochtige plek is, waar schimmels zich graag in nestelen. Het is ook niet zo dat je onhygiënisch bent en dat je daardoor een schimmelinfectie krijgt. Sterker nog, een vaginale schimmelinfectie kan juist ontstaan als je alles schoon houdt met bijvoorbeeld zeep. Dit is alles behalve goed voor je lichaam.

Moet je je zorgen maken?

Het is absoluut niet nodig om je zorgen te maken. Een schimmelinfectie is gemakkelijk te behandelen en kan in de meeste gevallen geen kwaad. Blijf er alleen niet te lang mee rondlopen en doe er wel wat tegen. Zo voorkom je de vervelende klachten en houd je je lichaam gezond.

Wat kun je ertegen doen?

Heb je het vermoeden dat je een vaginale schimmelinfectie hebt? Dan kun je dit eventueel laten bevestigen door een arts. Hij of zij zal je dan een middel voorschrijven. Als je zeker weet dat het een schimmelinfectie is – bijvoorbeeld omdat je er vaker last van had – dan kun je ook zelf naar de drogist of apotheek gaan > bijvoorbeeld de online drogist (aff.). Er zijn talloze middelen te verkrijgen die kunnen helpen tegen een schimmelinfectie > bekijk aanbod (aff.). Denk aan middelen waar Miconazol in zit of middelen met Terbinafine. Het is dan vooral belangrijk dat je de instructies die bij de medicatie horen goed opvolgt. Vaak is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je de kuur volledig afmaakt. Doe je dat niet, dan heb je een groter risico dat de schimmelinfectie terugkomt.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >