Schimmelinfectie in de keel

Een schimmelinfectie kan een vervelende aandoening zijn. Meestal is het niet gevaarlijk, maar het kan wel erg naar zijn om te hebben. Een schimmelinfectie kan overal op je lichaam voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld ook in je mond last hebben van een schimmelinfectie. Deze kan zelfs in de keel zitten.

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën of candida. Deze zitten sowieso al overal op en in je lichaam en kunnen doorgaans geen kwaad. Het wordt pas een probleem wanneer er te veel zijn. Dit kan ook gebeuren in je keel. Dit wordt in veel gevallen ook wel spruw genoemd.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie in de keel?

Een schimmelinfectie in de keel kan op verschillende manieren ontstaan. Bij klein kinderen en baby’s kunnen ze ontstaan door het zuigen aan spenen of bijvoorbeeld de moedertepel. Bij volwassenen kan een schimmelinfectie in de keel ontstaan door een verminderde weerstand. Er is ook bepaalde medicatie die ervoor kan zorgen dat je een schimmelinfectie in de keel krijgt. Zo kan medicatie tegen astma hier bijvoorbeeld voor zorgen. Ook bij chemotherapie kan een schimmelinfectie in de keel ontstaan.

Symptomen

Bij een schimmelinfectie in de keel kun je last hebben van keelpijn of een rode keel. Er kan ook een branderig gevoel ontstaan, en het voelt misschien alsof er iets vast zit in je keel dat je niet gemakkelijk weg kunt slikken. Het is mogelijk niet direct duidelijk dat er sprake is van een schimmelinfectie, omdat de symptomen ook kunnen passen bij een keelontsteking. Om echt vast te kunnen stellen of de symptomen van een schimmelinfectie afkomstig zijn, kun je dit door een arts laten bekijken.

Wat kun je doen tegen een schimmelinfectie in de keel?

Een schimmelinfectie in de keel kun je het beste wel aanpakken. De klachten zijn niet gevaarlijk, maar het kan wel heel storend zijn en dit kan behoorlijke impact in je leven hebben. Er zijn diverse middelen te verkrijgen die kunnen helpen tegen de schimmelinfectie. Dit kunnen middelen zijn met Miconazol er in. Je kunt dit soort middelen vrij verkrijgen in de apotheek of drogist (aff.). Let er wel goed op dat je geen zalf neemt, maar een middel dat oraal ingenomen kan worden. Je zou eventueel ook aan je arts kunnen vragen om een middel. Dit kan ook worden gedaan wanneer de schimmelinfectie terug blijft keren of wanneer het niet weg gaat. Een middel dat je dan op recept kunt krijgen kan uitkomst bieden.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >