Schimmelinfectie in de mond

Bij een schimmelinfectie denken we vooral vaak aan een infectie in bijvoorbeeld de vagina of een schimmelnagel. Het is echter ook mogelijk om een schimmelinfectie in je mond te hebben. Dit kan ook wel een schimmelmond of spruw worden genoemd. Hoe herken je dit en wat kun je ertegen doen?

Hoe ontstaat een schimmelinfectie in de mond?

Een schimmelinfectie in de mond ontstaat door een gist. Dit wordt het candida-gist genoemd. Candida wordt vaak vooral gelinkt aan een schimmelinfectie in de vagina, maar het kan overal voorkomen waar het vochtig of donker is. Het kan dus ook voorkomen in de mond. De schimmelinfectie kan op diverse manieren ontstaan. Kleine kinderen en baby’s kunnen er bijvoorbeeld een grotere kans op hebben. In dat geval noemen we het vaak spruw. De infectie kan ook ontstaan door een slechte verzorging van het gebit. Wanneer je een zeer droge mond hebt – bijvoorbeeld door een ziekte of medicijngebruik – kan er ook spruw ontstaan. Mensen die antibiotica slikken vergroten ook de kans op een schimmelinfectie in de mond. Dit komt omdat de goede bacteriën dan worden gedood. En als laatste kan het ook voorkomen bij mensen met een verlaagde weerstand.

Symptomen

SpruwMaar hoe kun je deze infectie nou eigenlijk herkennen? Bij jonge mensen kun je spruw vooral herkennen aan roze of rode plekken op de lippen en veel afscheiding bij de mond. Het kan lastig zijn om spruw te herkennen en soms duurt het dan ook even tot ouders ontdekken dat er iets aan de hand is bij hun kind.

Bij oudere mensen kun je spruw vooral herkennen aan een witte aanslag in de mond of op de tong. De plekken doen geen pijn, maar het kan wel gaan bloeden als je het aanraakt. In de meeste gevallen kun je dit direct linken aan een schimmelinfectie. Ernstigere symptomen kunnen ook voorkomen. Denk aan een pijnlijke mond, moeite met slikken of een brandend gevoel. Je kunt ook het idee hebben dat er iets is blijven zitten in je keel, dat je niet weg kunt slikken.

Gevaren

Wanneer een schimmelinfectie in de mond niet op tijd wordt herkend, dan kan het gevaarlijk zijn. Dit kan zich namelijk gaan verspreiden naar je longen of je nieren. Vooral mensen met een verlaagde weerstand lopen hier risico op. Neem de klachten dan ook altijd erg serieus.

De behandeling van spruw

HuisartsEen schimmelinfectie in je mond is natuurlijk een vies idee, en de meeste mensen willen hiervan zo snel mogelijk worden verlost. Gelukkig is spruw een aandoening die gemakkelijk te behandelen is met speciale antischimmelmedicatie. Er zijn medicijnen voor zowel volwassenen als voor baby’s. Wel is een mondschimmel soms moeilijk te behandelen bij mensen die een verzwakte weerstand hebben.

Heb je last van spruw, dan is het verstandig even langs de dokter of de tandarts te gaan. Vaak betekent het hebben van mondschimmel helaas ook, dat er ook elders in het lichaam een schimmelinfectie huist. Het is goed om dit dus even te laten controleren. De dokter kan een middel voorschrijven waardoor de klachten in de meeste gevallen snel weg zijn.

Schimmelinfectie in de mond voorkomen

Tanden poetsenEr zijn ook nog een aantal tips om te voorkomen dat je een schimmelinfectie in je mond krijgt. Als je hier goed op let, dan zal een infectie minder snel een probleem vormen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag;
  • Flos één keer per dag;
  • Gebruik echter geen mondwater en/of sprays. Deze kunnen de zuurwaarde in je mond beïnvloeden en daarmee schimmels in de hand werken.
  • Stop met roken;

Met deze tips is het geen garantie dat je nooit meer een schimmelinfectie in je mond zult krijgen, maar de kans wordt aanzienlijk verminderd op deze manier.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen