Terbinafine als geneesmiddel tegen schimmelinfectie

Wanneer je een schimmelinfectie op je huid hebt, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk overgaat. Gelukkig zijn hier diverse medicijnen voor, zoals Terbinafine. Dit is beschikbaar in tabletvorm en in de vorm van een crème. Wat doet het medicijn precies?

Schimmelinfecties op de huid

Op de huid kunnen verschillende schimmelinfecties ontstaan. Bijvoorbeeld tussen de tenen of op de nagels. Dit kan erg vervelend zijn, omdat de huid jeukt en omdat de nagels vaak een stuk minder sterk werken. Een schimmelinfectie ontstaat doorgaans door een gist dat sowieso al op je huid zit. Wanneer je weerstand wat lager is, kun je al gemakkelijker een schimmelinfectie oplopen. Daarnaast is een schimmelinfectie ook besmettelijk en kun je het dus via iemand anders krijgen.

Wat kun je doen tegen schimmelinfecties?

Terbinafine als creme op de nagelAls je een schimmelinfectie op de huid hebt, dan kun je gebruikmaken van medicatie, bijvoorbeeld met het bestandsdeel Terbinafine. Dit is verkrijgbaar in een zalf en in tabletten. Het kan de schimmel doden en ervoor zorgen dat je klachten snel verdwijnen. Het bestaat altijd uit een kuur en het is belangrijk de kuur helemaal af te maken. Wanneer je ermee stopt, kan het zo zijn de schimmelinfectie gemakkelijk terugkomt.

De zalf van Terbinafine

Terbinafine heeft een zalf die vrij verkrijgbaar is, in de crème van Lamisil (aff.) zit bijvoorbeeld Terbinafine. Behalve een zalf is er ook een spray. Dit kun je kopen bij de apotheek en bij veel drogisten en helpt goed tegen een schimmelinfectie op de handen, voeten of een schimmelnagel (ook wel bekend als kalknagel). Het is de bedoeling om hier dagelijks je huid goed mee in te smeren. Doe dit wel pas nadat je de huid goed hebt schoongemaakt. In geval van voetschimmel moet je eerst de schilfers op je voet weghalen. Was na afloop je handen, omdat schimmels besmettelijk kunnen zijn. Ben je bang voor besmetting? Dan kun je ook kiezen voor de spray in plaats van de crème. Lamisil heeft ook een spray, bekijk deze hier (aff.). Houd er rekening mee dat je lang aan het smeren bent. Bij een voetschimmel of een schimmel op je handen, of ergens anders op de huid, kan het twee tot zes weken duren tot de effecten weg zijn. Bij een schimmelnagel duurt het gemiddeld tussen de zes en twaalf weken, maar het kan ook veel langer duren. Let op dat je de slijmvliezen hier niet mee kunt insmeren en dat het echt bedoeld is voor de huid.

Tabletten van Terbinafine

Er zijn ook tabletten van Terbinafine. Deze kun je alleen op recept krijgen. Het wordt alleen voorgeschreven wanneer de schimmelinfectie erg hardnekkig is en moeilijk weggaat. Als het middel wordt voorgeschreven, neem dan de tabletten in zoals je behandelend arts heeft geadviseerd. Hoe lang je het moet blijven slikken is per situatie verschillend. Wanneer je dus al van alles hebt gedaan om je schimmelinfectie tegen te gaan en dit niet werkte, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan voor hulp.

Mogelijke bijwerkingen

Gebruik je de zalf? Dan kan de huid na de behandeling wat rood of geïrriteerd zijn. Dit is niet direct een heel groot probleem of reden tot paniek. Dit trekt doorgaans vanzelf weer weg. Wanneer de reactie niet weg is een paar dagen na het gebruik, is het raadzaam om even contact op te nemen met de huisarts. Bij de tabletten kun je eveneens een rode huid krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat je wat last hebt van je darmen.

Kun je autorijden?

Het is geen probleem om auto te rijden wanneer je Terbinafine hebt gebruikt. Dit geldt voor zowel de crème als de tabletten. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.

Het verschil met Miconazol

Daktarin creme met Miconazol
Daktarin creme met Miconazol (aff.)

Terbinafine is een bestandsdeel dat goed helpt tegen een schimmelinfectie. Je hebt ook het middel Miconazol. Welk middel is nou het beste? Eigenlijk werken ze allebei even goed. Uit een onderzoek in het ziekenhuis in Leiden is gebleken dat Terbinafine in de meeste gevallen wel eerder werkte. Dit onderzoek is echter vrij kleinschalig gehouden, dus er kunnen niet direct echte conclusies uit getrokken worden. Wanneer je twijfelt welke beter is voor jouw situatie, dan kan een medewerker van de apotheek of drogist je advies geven. Je kunt ook je arts om hulp vragen hierbij.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen aan het herstel: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen