Vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Een zwangerschap is vaak geweldig en een gebeurtenis waar veel vrouwen naar uitkijken. Helaas is het echt niet altijd een pretje. Veel vrouwen hebben namelijk met regelmaat last van een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap. Hoe kan dit en is er iets tegen te doen?

Zwangerschap

We weten allemaal wel dat een zwangerschap vaak gepaard gaat met allerlei klachten en kwalen. Eigenlijk staan we er helemaal niet meer van te kijken. Dingen als rugpijn, misselijkheid, gevoelige borsten en kortademigheid zijn haast vanzelfsprekend. Het is vervelend, maar je krijgt er wat moois voor terug. Er zijn echter ook andere zwagerschapskwaaltjes waar we wat minder mee bezig zijn. Bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie.

Vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Een vaginale schimmelinfectie komt veel vaker voor tijdens de zwangerschap dan we verwachten. Juist doordat je immuunsysteem een standje terug gaat, loop je eerder de kans op een vaginale schimmelinfectie. Veel vrouwen schamen zich erg voor deze vorm van schimmel,

omdat zij het idee hebben dat het vies is. Het omgekeerde is echter waar: juist door te erg gericht te zijn op vaginale hygiëne, kan je een schimmelinfectie oplopen. Dit komt doordat intiemsprays en het overvloedig wassen met zeep ervoor zorgt dat de natuurlijke zuurgraad van de vagina wordt verstoord. Hierdoor zijn de goede en slechte bacteriën niet langer in balans en kan het Candida-gist, dat van nature bij ieder mens in het lichaam aanwezig is, de overhand krijgen. Het gevolg is een vaginale schimmelinfectie. Dit herken je aan jeuk, rode houd en meer afscheiding dan gebruikelijk. Soms kan het ook wat pijnlijk zijn.

Hoe ontstaat de infectie?

De vaginale schimmelinfectie kan vooral vaak ontstaan tijdens de zwangerschap, omdat hormonen voor een disbalans in het lichaam zorgen. Tijdens de zwangerschap zijn er talloze hormonen in je lijf die compleet anders reageren dan normaal. Hierdoor is het mogelijk dat een schimmelinfectie ontstaat. Dit kan zelfs meerdere keren voorkomen tijdens je zwangerschap. Om gek van te worden en natuurlijk niet altijd even leuk.

Is een vaginale schimmelinfectie gevaarlijk voor de baby?

Wanneer je zwanger bent en een vaginale schimmelinfectie krijgt, ben je natuurlijk vooral benieuwd of het gevaarlijk of schadelijk is voor je baby. Gelukkig hoef je je hier geen zorgen over te maken. De baby zal niet met de schimmelinfectie worden geïnfecteerd en je hoeft niet bang te zijn dat de Candida-gisten op welke manier dan ook bij je kindje terechtkomen. Een ander verhaal is het, als je een vaginale schimmelinfectie hebt op het moment dat je baby geboren wordt. Je kan in dit geval de infectie doorgeven aan je baby en op deze manier spruw bij hem of haar veroorzaken. Spruw is een schimmelinfectie in de mond. Dit is onschuldig en gemakkelijk te benadelen, maar natuurlijk niet leuk voor je kind. Het is dan ook verstandig om te zorgen dat de schimmelinfectie voor de bevalling wordt verholpen. Aangezien je nooit precies weet wanneer de bevalling zal zijn, is het dus raadzaam dit goed in de gaten te houden.

Voorkomen

Ook tijdens je zwangerschap kan je maatregelen nemen om de kans op een vaginale schimmelinfectie in ieder geval zo klein mogelijk te maken. Dit doe je door je te beperken tot luchtig, katoenen ondergoed, wat minder gaat ‘zweten’ en broeien dan ondermode van synthetisch materiaal. Verder kan je beter je vagina wassen met alleen water, in plaats van met water en zeep. Heb je eenmaal last van een schimmel, was dan je ondergoed zo heet mogelijk om sporen van de schimmel te vernietigen.

Genezen

Heb je toch een vaginale schimmelinfectie opgelopen? Dan kun je dit gemakkelijk laten behandelen, bijvoorbeeld door een arts. Eerst moet worden vastgesteld of er inderdaad sprake is van een vaginale schimmelinfectie. Dit kan een huisarts voor je doen, maar je kunt ook een zelftest doen, bijvoorbeeld de Canesten Gyno Test (aff.). Hiermee zou je kunnen zien wat er aan de hand is en stel je dus gemakkelijk een diagnose. Daarna is er medicatie die je kunt gebruiken. Als je de symptomen onderhand al herkent, omdat je meerdere keren last hebt van infecties tijdens je zwangerschap, dan hoef je niet meteen naar de huisarts en kun je eventueel ook bij de drogist een middel kopen (aff.).

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen