Een vaginale schimmelinfectie voorkomen

Een vaginale schimmelinfectie, ook wel candida, is een vervelende infectie, waar veel vrouwen last van kunnen hebben. Een groot deel van de vrouwen heeft wel eens een schimmelinfectie gehad, en er zijn ook veel vrouwen waarbij de vaginale schimmelinfectie regelmatig terugkeert.

Een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie noemen we ook wel candida. Het kan ontstaan door problemen in de darmen. Vrouwen die zwanger zijn hebben ook vaak last van candida, maar het kan bij iedere vrouw voorkomen. Er zijn weinig vrouwen die nog nooit een vaginale schimmelinfectie hebben gehad. Het is een vervelende infectie, die zorgt voor jeuk en een branderig gevoel in de vagina. Ook kan een vrouw meer afscheiding hebben, die wat anders oogt en ruikt. Een huisarts kan bevestigen of er inderdaad sprake is van een vaginale schimmelinfectie en er zijn goede medicijnen tegen. Toch is het wel erg vervelend en voorkomen is in de meeste gevallen beter dan genezen. Wat kun je doen om candida te voorkomen?

Voorkom het eten van suiker

Suiker is absoluut niet goed is. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan en hieruit is gebleken dat vrouwen die meer suiker eten, vaker last hebben van candida. Laat de snoepjes, koekjes en frisdrank dus staan om te voorkomen dat je candida krijgt. Kies bij voorkeur voor voldoende vitamines en mineralen. Eet zo gevarieerd en gezond mogelijk.

Gebruik geen zeep

In je vagina zitten allerlei zuren en je vagina kan zichzelf heel goed schoonhouden. Het is beter om geen zeep te gebruiken, omdat je hiermee juist voor een disbalans in je vagina zorgt. Het kan belangrijke bacteriën doden, waardoor de schimmelinfectie juist vrij spel krijgt. Als je toch zeep gebruikt, kies van voor PH-neutrale zeep > bijvoorbeeld van het merk Neutral (aff.).

Eet yoghurt

Yoghurt kan heel erg helpen om juist allerlei goede bacteriën in je vagina en darmen te krijgen. Eet regelmatig yoghurt, dit is goed voor je lichaam. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om yoghurt van Yakult te eten. Hier zijn nog meer goede bacteriën aan toegevoegd.

Kies voor probiotica

Wanneer je probiotica inneemt, kun je meer goede bacteriën in je darmen krijgen. In probiotica zitten meerdere gezonde en levende bacteriën. Probiotica kun je in de vorm van een supplement kopen, bijvoorbeeld van A. Vogel (aff.) of van Bloem (aff.). Hiermee kun je miljoenen bacteriën extra binnenkrijgen.

Draag ondergoed van katoen

Kies niet voor synthetische stoffen als het gaat om je ondergoed, maar ga juist voor katoen. Deze stof ademt veel meer, en dat kan goed zijn om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen.

Wissel regelmatig inlegkruisjes of maandverband

Maak jij gebruik van inlegkruisjes of maandverband, zorg er dan voor dat je deze regelmatig wisselt. Hiermee voorkom je dat je een schimmelinfectie ontwikkelt. Maandverband en inlegkruisjes ademen minder en hierdoor kunnen bacteriën zich gemakkelijker in je vagina nestelen.

Natte kleding

Blijf niet te lang lopen in natte kleding. Denk aan een bikini. Droog jezelf ook goed af na bijvoorbeeld het douchen, zwemmen of badderen. Vocht kan ervoor zorgen dat een schimmelinfectie sneller voorkomt.

Vegen van je billen

Als je na een toiletbezoek je billen veegt, is het belangrijk dat je altijd van je vagina wegveegt en nooit er naartoe. Je anus en vagina zitten erg dichtbij elkaar en met het toiletpapier kun je de bacteriën uit je darmen in je vagina vegen. Hier kan een schimmelinfectie door ontstaan.

Was je ondergoed

Heb je last van een schimmelinfectie? Was je ondergoed dan zo heet mogelijk. Hiermee worden bepaalde schimmels en bacteriën die in de stof zijn blijven zitten verwijderd en voorkom je dat de schimmelinfectie terugkeert.

Terugkerende schimmelinfectie

Vooral wanneer je last hebt van een regelmatig terugkerende schimmelinfectie, is het belangrijk dat je bovenstaande tips goed opvolgt. Hiermee verklein je de kans op problemen. Het is echter dan nog steeds mogelijk dat je regelmatig schimmelinfectie krijgt. Sommige vrouwen zijn er nou eenmaal erg vatbaar voor. Het betekent dus niet meteen dat je slecht voor jezelf zorgt. Indien je met regelmaat last hebt van schimmelinfecties, is het een optie om eens te praten met je huisarts. Er zijn verschillende medicatie die je wellicht kunnen helpen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >