Voetschimmel

Ben jij iemand die graag naar het zwembad komt, of misschien op andere openbare plekken met blote voeten loopt? Dan is de kans aanwezig dat je een voetschimmel krijgt. Dat is niet iets waar we graag over na willen denken, maar waar we wel mee te maken hebben. Hoe kun je een voetschimmel herkennen en wat kun je ertegen doen?

Wat is een voetschimmel?

Een voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam komt omdat een voetschimmel vaak ontstaat in het zwembad. Een voetschimmel kan namelijk ontstaan door warmte en vocht. Je kunt het ook krijgen door zweetvoeten bijvoorbeeld, of vochtige sokken. Een voetschimmel is besmettelijk en daardoor kunnen mensen het snel krijgen in het zwembad.

Symptomen

Bij de meest bekende vorm van voetschimmel ontstaan er grijswitte huidschilfertjes tussen de tenen. Dit is een bekend symptoom. Ook kloofjes komen voor. Je hoeft hiervan niet altijd klachten te hebben, maar sommige mensen ervaren jeuk. Verder kunnen de voeten sterker (en onaangenamer) gaan ruiken, doordat er bacteriën tussen de schilfertjes groeien.

Verder kun je last krijgen van voetschimmel onder je voetzolen of aan de randen van je voeten. Mensen die hier last van hebben, rapporteren vaak rode schilferende plekken. Op deze plekken kunnen blaasjes of puistjes ontstaan, of dikker wordend eelt met daarin kloven. Krijg je last van vervelling en blaasjes aan de zijkant van je vingers of in je handpalmen, dan is dit gelukkig geen teken dat de schimmelinfectie zich naar je handen heeft verspreid: het is een overgevoeligheidsreactie op de schimmel op je voeten.

Risico van voetschimmel

Zoals eerder gemeld kan iedereen last krijgen van voetschimmel. Toch zijn er wel factoren die de kans op het krijgen van een schimmelinfectie nadelig beïnvloeden. Dit geldt met name wanneer de huid geïrriteerd, verweekt (door warmte en vocht) of beschadigd is. Ook kan je, hoe gek het ook klinkt, eerder voetschimmel oplopen wanneer je heel erg schoon bent op je voeten: doordat je je huid met zeep wast, tast je de natuurlijke bescherming van de huid aan en kun je eerder last krijgen van een schimmelinfectie.

Voorkomen

SlippersDe beste manier om geen voetschimmel te hebben is om het te voorkomen. Droog je voeten altijd goed af, bijvoorbeeld voordat je sokken of schoenen aan doet. Ook kun je ervoor kiezen om speciale ademende sokken te kopen. Je hebt bijvoorbeeld wandelsokken die hier zeer geschikt voor zijn > bekijk aanbod wandelsokken (aff.). Deze ademen veel meer, waardoor je minder snel last hebt van zweetvoeten.

Ga je naar het zwembad of de camping met een openbare douche? Zorg er dan voor dat je iets draagt aan je voeten, zoals badslippers > bekijk aanbod slippers (aff.). Ga niet zomaar op je blote voeten op de vloer staan. Een voetschimmel is namelijk erg besmettelijk.

Wat kun je doen tegen een voetschimmel?

Voeten insmeren met cremeWanneer je de symptomen herkent die bij een schimmelvoet horen, dan kun je hier heel gemakkelijk wat tegen doen. In de meeste gevallen helpt een schimmeldodend middel dat je bij de drogist kunt vinden (aff.). Meestal zijn dit zalfjes. Ga je aan de slag met schimmeldodende middelen, let er dan op dat je de crème niet te dik op de huid smeert: hiervan kan de huid geïrriteerd raken en je krijgt de schimmel er echt niet eerder mee weg. Ook moet je ervoor zorgen dat je alle door schimmel aangedane huid insmeert, inclusief een gebied van zo’n 2 centimeter er omheen. In de bijsluiter staat hoe vaak je de voeten moet insmeren: meestal is dit zo’n twee keer per dag.

Heb je het idee dat het wat ernstig is, ga dan even naar de dokter. Dan kan er een sterker middel worden voorgeschreven. Wanneer je echt last hebt van diepe kloven is een zalfje niet genoeg en moet je middel slikken. Dit kun je doorgaans alleen op recept krijgen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen