Wat is een huidschimmel?

Een schimmelinfectie kan zich op allerlei manieren uiten. Bijvoorbeeld op de huid. We hebben het dan over een huidschimmel. Wat is dat en kun je er iets tegen doen?

Wat is huidschimmel?

Op onze huid leven allerlei gisten en schimmels, dit is bekend en kan in de meeste gevallen ook niet kwalijk zijn. Het is dus niet nodig om nu opeens obsessief je huid schoon te maken. Dit helpt niet tegen de gisten en kan daarnaast juist slecht zijn voor je. Huidschimmel kan op verschillende manieren ontstaan, maar heeft altijd te maken met die schimmels op je huid. Huidschimmel kan overal ontstaan op en je herkent het aan een afwijking op je huid. Vaak is deze wat rood en kan het erg jeuken.

Hoe weet je of er een huidschimmel is?

Zoals gezegd kun je een huidschimmel vaak herkennen aan een afwijking aan je huid. Vaak is dit rood, maar het zouden ook blaasjes kunnen zijn, of schilfers. In sommige gevallen kan je huisarts of dermatoloog het direct zien, maar in andere gevallen is er meer onderzoek nodig. Dit kan dan worden vastgelegd door middel van een microscooponderzoek. De uitslag van het laboratorium zal dan meer duidelijkheid geven.

Soorten schimmelinfectie op de huid

Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties die je op je huid kunt krijgen. De bekendste zijn:

  • Tinea corporis – dit is een infectie in het gezicht, romp en op de armen en benen. De schimmelinfectie kan eruit zien als een soort kringen en wordt daarom ook vaak ringworm genoemd.
  • Tinea manis – een schimmelinfectie op je handen en vingers
  • Tinea pedis – dit is ook wel voetschimmel of zwemmerseczeem. Dit vindt plaatst tussen de tenen en onder je voeten
  • Pityriasis versicolor – dit is een huidschimmel die wordt veroorzaakt door een gist en niet een schimmel. Je herkent dit aan een afwijkend pigment op je huid
  • Intertrigo – deze schimmelinfectie ontstaat vaak bij huidplooien of plekken waar de huid elkaar kan raken. Denk aan onder de oksels, onder de borsten of tussen de billen. Dit worden ook wel smetplekken genoemd en het komt voornamelijk voor bij mensen die te zwaar zijn of diabetes hebben.

Hoe kun je een huidschimmel krijgen?

De schimmels zitten in de meeste gevallen sowieso al op je huid, maar er kan vooral een probleem ontstaan wanneer er een disbalans is. Bijvoorbeeld wanneer je auto-immuunsysteem in de war is, of wanneer je last hebt van een hormonale disbalans. Sommige huidschimmels zijn besmettelijk, en kun je dus oplopen via een mens of huisdier. Ook kunnen schimmels zich vaak makkelijker vermenigvuldigen wanneer het ergens donker en vochtig is.

Huidschimmels voorkomen

Een huidschimmel is helaas niet altijd te voorkomen. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans toch te verkleinen. Draag bijvoorbeeld altijd iets aan je voeten in een zwembad, sauna of openbare douche. Je kunt gemakkelijk schimmel op je voeten oplopen op dit soort plekken. Let er na het douchen of zwemmen ook op dat je alles goed afdroogt, zodat je huid niet te vochtig is. En als laatste kun je proberen je immuunsysteem te verhogen.

Wat kun je ertegen doen?

Canesten Skin
Bij huidinfecties die veroorzaakt zijn door bepaalde schimmel- of gistsoorten (aff.)

Wanneer je eenmaal een huidschimmel te pakken hebt, kan het lastig zijn dit te bestrijden. Bij de meeste drogisterijen en apotheken heb je echter wel verschillende medicatie waar je geen recept voor nodig hebt > bekijk aanbod (aff.). Hier zit Miconazol in, of Terbinafine. Deze middelen kunnen goed helpen tegen een schimmelinfectie. Soms moet je dit wel voor een langere tijd gebruiken en het is doorgaans ook zo dat je de kuur moet afmaken. Lees de bijsluiter daarom altijd goed. Wanneer dit echter niet werkt, of wanneer je niet zeker weet of er sprake is van een schimmelinfectie, kun je het beste naar een dokter gaan. Hij of zij kan je dan verder helpen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen