Wat is handschimmel?

Een handschimmel is een veelvoorkomende schimmelinfectie die voor jeuk en irritatie kan zorgen. Hoe kun je handschimmel herkennen, en misschien nog belangrijker: hoe kun je het tegengaan?

Wat is een handschimmel?

Handschimmel is een schimmel die specifiek op je handen voorkomt. Er zijn verschillende vormen die je kunt hebben. De schimmel gaat vaak samen met voetschimmel en kan worden overgedragen door bijvoorbeeld te krabben aan je voet met voetschimmel. Je kunt het ook krijgen door contact te hebben met andere mensen die de schimmel hebben.

Hoe ziet handschimmel eruit?

Schimmelinfectie handenHandschimmel kan zich op diverse manieren uiten. Zo kan het op één hand ontstaan en heeft je hand een rode eeltvormige huid. Ook kunnen er schilfers op ontstaan. Een andere manier van uiten is wanneer er rode kringen op je handen verschijnen. Dit kennen we ook wel als ringworm. De laatste manier waarop je handschimmel kunt herkennen is wanneer er bultjes, blaasjes of puisten op je handen verschijnen.

Andere symptomen

Andere symptomen die je kunt hebben wanneer je een huidschimmel te pakken hebt, zijn bijvoorbeeld jeuk, pijn en losse huidschilfers. Het is ook mogelijk dat je nagel er anders uit ziet. In dit geval kan er sprake zijn van een kalknagel.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Canesten Skin
Bij huidinfecties die veroorzaakt zijn door bepaalde schimmel- of gistsoorten (aff.)

Je kunt naar de huisarts gaan, die zal kijken of er sprake is van een huidschimmel, of dat er mogelijk iets anders aan de hand is. Er zijn immers nog veel meer andere huidproblemen en het komt wel eens voor dat er iets heel anders aan de hand is. Zo kan er ook sprake zijn van een allergische reactie of bijvoorbeeld van eczeem. Het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld, omdat anders de behandeling mogelijk ook niet aansluit. Er kan een monster worden genomen van je huid en dit kan dan onder de microscoop worden gelegd om beter te bekijken wat het is.

Hoe kun je het krijgen?

Handschimmel kun je op allerlei manieren oplopen. Zo komt het vaak voor bij mensen die ook voetschimmel hebben. Handschimmel kan ook ontstaan door een slechtere weerstand. Daarnaast kan het besmettelijk zijn, waardoor je de handschimmel dus ook kunt oplopen via iemand anders.

Behandeling tegen handschimmel

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen de handschimmel. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een speciale handzalf met bijvoorbeeld ingrediënten zoals Miconazol. Het is ook mogelijk dat er wordt gekozen om de handschimmel aan te pakken van binnenuit, via een oraal middel. Hier kan bijvoorbeeld het bestandsdeel Terbinafine in zitten. Je behandelend arts kan een medicijn voor je voorschrijven, wat je vervolgens haalt bij de apotheek, maar er zijn ook diverse middelen tegen handschimmel met deze bestandsdelen die je zonder recept kunt krijgen bij de drogist (aff.).

Hoe kun je het voorkomen?

Handschimmel kun je voorkomen door goed op te blijven letten. Handschimmel kun je oplopen door iemand anders, of door een verlaagde weerstand. Zorg voor een goede hygiëne bij je handen. Was ze nadat je bijvoorbeeld bij openbare toiletten, zwembaden of sauna’s bent geweest. Dit zijn plekken waar voetschimmel eveneens snel opgelopen wordt. Het is niet nodig overdreven vaak je handen te wassen, want daar was je ook de goede bacteriën weg. Let dus op, maar overdrijf hier niet in.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen aan het herstel: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >


Een reactie plaatsen