Oorzaken van een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie komt erg vaak voor, maar daar zitten we natuurlijk niet echt op te wachten. Wanneer je een schimmelinfectie hebt, dan heb je veel jeuk en kan het soms wat pijnlijker zijn. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van zo’n schimmelinfectie?

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is een infectie die ontstaat door een schimmel of een bacterie. Het kan bij iedereen voorkomen en sommige mensen hebben er met regelmaat last van. Een schimmelinfectie kan op verschillende plaatsen voorkomen.

Waar nestelt een schimmelinfectie zich?

Een schimmelinfectie kan dus overal op het lichaam voorkomen, maar de schimmel verkiest in de meeste gevallen donkere en vochtige plekken. Bijvoorbeeld in de vagina, in de mond, op de hoofdhuid of tussen de tenen. Ook een wond kan een perfecte plek zijn voor een schimmel om zich te nestelen. Zelfs wanneer er een paar sporen op de wond terechtkomen is dit al genoeg om een schimmelinfectie te krijgen. Wanneer je een slecht immuunsysteem hebt is de kans op een schimmelinfectie ook een stuk groter. Je antistoffen vallen de sporen dan minder snel aan, waardoor een infectie voor kan komen.

Hormonen

Vrouwen hebben in het algemeen vaker last van een schimmelinfectie dan mannen. Dit komt voornamelijk door de hormoonhuishouding. Hierdoor is het ook zo dat een vaginale schimmelinfectie erg veel voor kan komen. Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie meer kans hebben op een schimmelinfectie, vanwege de hormonen. Ook kunnen middelen met veel hormonen, zoals de pil, het spiraaltje of een morning after pil ervoor zorgen dat je lichaam in de war raakt. Hierdoor kan een vrouw ook sneller een schimmelinfectie krijgen.

Oorzaken schimmelinfecties

Een schimmelinfectie is besmettelijk

Een schimmelinfectie komt veel voor en je kunt het gemakkelijk krijgen, omdat het besmettelijk is. Een man kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie aan zijn penis krijgen, nadat hij geslachtsgemeenschap met een vrouw heeft gehad met een vaginale schimmelinfectie. En een schimmelinfectie op je voeten kun je oplopen als je ergens met blote voeten loopt, zoals een zwembad of badkamer, waar anderen zijn geweest. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Schimmelinfectie is aangeboren

De schimmelinfectie zelf is niet aangeboren natuurlijk, maar het is wel zo dat sommige mensen gevoeliger zijn voor een schimmelinfectie dan anderen. Het kan dus ook gewoon pech zijn dat je hier vatbaarder voor bent. Voor deze mensen is het aan te raden dat ze hun weerstand flink verhogen. Hiermee verlagen ze de kans op een schimmelinfectie.

Wat kun je doen?

Wil jij eens schimmelinfectie hebt, wil je natuurlijk voorkomen dat dit in de toekomst ook weer gebeurt. Wanneer je weet wat de oorzaken van een schimmelinfectie zijn, kun je er ook gemakkelijker wat aan doen om te voorkomen dat je een schimmelinfectie krijgt. Ondanks dat kun je het nooit helemaal voorkomen om een schimmelinfectie te krijgen. Dit is erg vervelend, maar gelukkig niet ontzettend problematisch. Er zijn namelijk genoeg manieren om de infectie snel en goed te genezen. Je hoeft er dus niet mee te leren leven. Je kunt het probleem gewoonweg gemakkelijk aanpakken wanneer je er last van hebt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >