Miconazol gaat de strijd aan met een schimmelinfectie

Miconazol is een medicijn tegen schimmelinfectie. In de meeste gevallen wordt dit voorgeschreven op recept. Er zijn echter ook varianten waar hetzelfde bestandsdeel in zit die je zonder recept kunt krijgen. Wat is Miconazol nou eigenlijk precies en kun je bijwerkingen verwachten?

Wat is Miconazol?

Behandling met MiconazolMiconazol is een medicijn tegen schimmelinfecties. Het kan helpen tegen schimmelinfecties op de huid. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt tegen voetschimmel, een kalknagel of infecties elders op de huid. Soms wordt het ook gebruikt tegen acne. Het is beschikbaar in meerdere varianten, zoals een spray, strooipoeder of crème. Probeer dit bij voorkeur op een vast tijdstip te doen, want dit zorgt ervoor dat je het minder snel vergeet. Miconazol is een kuur en het is erg belangrijk dat deze helemaal wordt afgemaakt. Anders loop je het risico dat de schimmelinfectie niet volledig verdwijnt. Zelfs wanneer je denkt dat de infectie weg is, is het belangrijk om de kuur dus toch te voltooien. Vergeet je eens een dosis, dan is dit niet meteen een ramp. Ga gewoon verder en sla een dosis over.

Miconazol tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van allerlei kwalen. Helaas ben je tijdens deze kwetsbare periode niet gevrijwaard van het risico op schimmelinfecties. Gelukkig mag je geneesmiddelen met Miconazol ook gebruiken als je zwanger bent, zwanger wil worden of als je borstvoeding geeft. Kijk wel voor de zekerheid nog altijd even in de bijsluiter!

Heb je last van een schimmelinfectie op de huid rondom je tepels en geef je borstvoeding, dan moet je er uiteraard wel voor zorgen dat je kindje geen Miconazol binnenkrijgt. Maak de huid rondom je tepel dus goed schoon voordat je borstvoeding geeft.

Autorijden

Ook autorijden en alcohol gebruiken (uiteraard niet tegelijk!) is geen enkel probleem tijdens een kuurtje met Miconazol. Je zult dus geen verschil merken wanneer je dit middel gebruikt.

Combinatie met andere medicijnen

Er kan een wisselwerking ontstaan wanneer je Miconazol combineert met andere medicatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor antistollingsmiddelen fenprocoumon en acenocoumarol. Deze middelen werken namelijk sterker in combinatie met Miconazol en dit kan gevaarlijk zijn. Bespreek daarom wanneer je medicijnen gebruikt altijd met je behandelend arts of je Miconazol mag gebruiken. De apotheek kan je hier eventueel ook in adviseren.

Miconazolnitraat

Miconazolnitraat is eigenlijk hetzelfde als Miconazol. De term wordt soms wel door elkaar gehaald, maar er zit dus geen verschil in beiden. Wanneer je bij een geneesmiddel Miconazolnitraat zie staan, kan het dus eveneens helpen tegen schimmelinfecties.

Waar verkrijgbaar?

Miconazol is vrij verkrijgbaar en zijn te koop, bijvoorbeeld bij een drogist (aff.). Het is ook mogelijk Miconazol op recept te ontvangen.

Ander medicijn

Lamisil in creme-vorm (aff.)

Je hebt ook nog het middel Terbinafine. Dit is een ander bestandsdeel dat eveneens goed kan helpen tegen een schimmelinfectie. Het helpt vooral goed tegen voetschimmel en een schimmelnagel. De crème is vrij verkrijgbaar. Er zijn ook tabletten, maar die kun je alleen op recept krijgen. Wanneer Miconazol niet werkt, kan het dus een optie zijn om Terbinafine te proberen. In de crème van Lamisil zit bijvoorbeeld Terbinafine, bekijk deze hier > (aff.)

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen aan het herstel: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >