Schimmelinfectie bij mannen

Bij een schimmelinfectie denken we vaak voornamelijk aan vrouwen. Zij lopen vanwege hun hormoonhuishouding een verhoogd risico op een schimmelinfectie. Daardoor hebben we niet altijd door dat mannen ook een schimmelinfectie kunnen krijgen. Hoe kun je dit herkennen en waar ontstaat de infectie door?

Schimmelinfecties

Schimmelinfectie man

Schimmelinfecties worden veroorzaakt door schimmels of bacteriën. Deze nestelen zich vooral graag op vochtige, donkere plekken. Het is dan ook niet vreemd dat bijvoorbeeld de vaginale schimmelinfectie zeer veel voorkomt. Het is donker, vochtig én er zijn allerlei hormonen. Maar er zijn nog veel meer schimmelinfecties. Zo kan een man ook een schimmelinfectie hebben bij zijn geslachtsdelen.

Hoe herken je een schimmelinfectie bij de man?

Een schimmelinfectie bij de man is te herkennen aan aan verschillende symptomen. Zo kan er sprake zijn van een rode huid bij de penis. Ook is het mogelijk dat de penis en de voorhuid erg jeukt, zonder dat er iets te zien is. Een ander symptoom is een witte aanslag. Deze kan op de pennis of de voorhuid zitten en is doorgaans niet weg te wassen. Een ander symptoom is dat het pijn doet bij het plassen of dat er zelfs wat bloed zichtbaar is bij het plassen. Ook kunnen er kleine bultjes op de penis ontstaan.

Wanneer je dit soort symptomen merkt, dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. Je huisarts kan dan vastleggen of uitsluiten dat je een schimmelinfectie hebt. In sommige gevallen is er mogelijk wat anders aan de hand. Let op dat je mogelijk niet alle symptomen merkt, dus ook bij één symptoom is het belangrijk de huisarts in te lichten.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij een man?

Een schimmelinfectie bij een man ontstaat eigenlijk op dezelfde manier als bij een vrouw. Het wordt veroorzaakt door een gist – een soort schimmel. Deze gist komt voor in het menselijk lichaam en hebben we zelfs nodig. Wanneer er echter te veel groei van deze gist is, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Zo’n schimmelinfectie ontstaat voornamelijk bij een verlaagde weerstand of bij een schommeling in de hormonen. Bij mannen zal een schimmelinfectie met name ontstaan wanneer de weerstand is gedaald.

Is het besmettelijk?

Er wordt vaak gedacht dat een schimmelinfectie besmettelijk is. Nou is dat niet helemaal het geval, maar je kunt het wel krijgen door een ander. Wanneer jouw weerstand verlaagd is en je hebt geslachtsgemeenschap met een vrouw met een schimmelinfectie, dan is het mogelijk dat je ook een schimmelinfectie krijgt. Om die reden wordt een schimmelinfectie vaak wel besmettelijk genoemd.

Hoe genezen?

Ben je bij de huisarts geweest en is er inderdaad een schimmelinfectie geconstateerd? Dan is er geen reden tot paniek. Je kunt een schimmelinfectie namelijk gemakkelijk behandelen. Je krijgt van de huisarts waarschijnlijk een middel mee dat Miconazol bevat. Dit werkt erg goed tegen een schimmelinfectie en in de meeste gevallen zijn de klachten binnen een paar dagen verdwenen. In sommige gevallen kan de huisarts een heftigere kuur voorschrijven, zoals een antibiotica.

Heb je al vaker een schimmelinfectie gehad en herken je de klachten? Dan kun je ook een middel bij de drogist of apotheek halen waar geen recept voor nodig is. Bekijk hier het aanbod > (aff.)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >