Schimmelinfectie bij vrouwen

Een schimmelinfectie is iets wat we vooral veel zien bij vrouwen, maar waar we een stuk minder over horen. De vaginale schimmelinfectie in namelijk iets waar we ons nog best wel voor schamen. Ze vinden het vies en het zit ook nog eens op een plek waar we liever niet over praten. Hoe herken je de schimmelinfectie bij een vrouw en wat kun je ertegen doen?

Schimmelinfectie bij vrouwen

Een schimmelinfectie bij een vrouw wordt ook wel een vaginale schimmelinfectie genoemd. Deze zit in de vagina en ontstaat door een gist dat ook wel het candida-gist wordt genoemd. Dit is een schimmel die sowieso al in je vagina zit en die normaal gesproken weinig kwaad kan. Het kan echter voorkomen dat er meer van deze schimmel in je vagina zit. En dan ontstaat er een schimmelinfectie.

Schimmelinfectie vrouw

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie kun je herkennen door jeuk. Dit kan zowel inwendig als uitwendige jeuk zijn. Behalve jeuk is ook pijn mogelijk. Ook is er doorgaans meer afscheiding dan gebruikelijk. De afscheiding kan ook een andere kleur hebben dan normaal en anders ruiken. Het is mogelijk dat je in je vagina puistjes of ontstekingen voelt. Als laatste is het mogelijk dat je een rode huid hebt.

Wanneer de infectie verder is gevorderd, kan de afscheiding brokkelig worden. Ook is het mogelijk dat je pijn krijgt bij het plassen. Een schimmelinfectie wordt hierdoor soms ook verward met een blaasontsteking.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij vrouwen?

In de meeste gevallen ontstaat de schimmelinfectie door een verlaagde weerstand of door een verandering in de hormoonuishouding. Het is daardoor niet gek dat sommige vrouwen veel last hebben van vaginale schimmelinfecties. Wanneer ze veel last hebben van hun hormonen, kan een schimmelinfectie sneller voorkomen. Ook een verandering in de hormonen kan voor een vaginale schimmelinfectie zorgen. Denk aan een anticonceptie, een zwangerschap of een morning after pil.

Slechte hygiëne?

Er wordt vaak gedacht dat een schimmelinfectie kan ontstaan door een slechte hygiëne. Vrouwen denken zich dat ze zich niet schoon genoeg hebben gehouden tussen hun benen. Helaas is dit niet helemaal het geval.

Van nature is een vagina redelijk zuur: deze heeft een pH-waarde tussen de 4 en de 4,5. In een zuur milieu kunnen schimmels niet goed overleven, dus dat is dan weer mooi meegenomen. Maar door het gebruik van vaginale douches en intiemsprays verandert de pH-waarde van de vagina en wordt deze minder zuur, een prima voedingsbodem voor schimmels. Ook wassen met zeep kan ervoor zorgen dat schimmels de overhand krijgen, doordat de goede bacteriën (die het milieu in de vagina op peil houden) door de zeep worden gedood, Door je vagina alleen met water te wassen, behoud je de optimale zuurgraad ervan en krijgen schimmels minder kans.

Wat moet je doen?

Heb je het vermoeden dat je een vaginale schimmelinfectie hebt? Dan is het belangrijk dat je dit ook echt kunt vaststellen. Een huisarts kan dit voor je doen. Het is belangrijk dat je je niet wast voordat je naar de huisarts gaat, want anders is het moeilijker te constateren of er sprake is van een infectie. De huisarts kan je een middel voorschrijven dat kan helpen tegen de infectie. Vind je het eng om naar de huisarts te gaan? Dan zijn er tegenwoordig ook andere opties. Je kunt bijvoorbeeld het product Canesten Gyno Test proberen (aff.). Dit is een zelftest die je vanuit huis kan doen en er wordt getest op drie verschillende veelvoorkomende vaginale problemen. Namelijk schimmelinfectie, bacteriële vaginose en een trichomonas-infectie. Met de test kun je zelf kijken wat er aan de hand is en vervolgens de juiste maatregelen nemen.

Wanneer je al vaker een schimmelinfectie hebt gehad en de symptomen wel herkent, dan kun je ook een medicijn zonder recept bij de drogist halen. Bekijk het aanbod > (aff.)

Meestal bevat een medicijn tegen een schimmelinfectie het middel Miconazol. Dit werkt zeer goed tegen de Candida-gist. Meestal ben je binnen een paar dagen genezen en heb je geen klachten meer. Het is wel bedoeling de kuur altijd helemaal af te maken. Ook wanneer je geen klachten meer hebt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >