Symptomen van een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie klinkt voor veel mensen erg vervelend en ze moeten er niet aan denken. Het is natuurlijk ook wel een eng idee, om met een schimmel rond te lopen. Toch komt het veel vaker voor dan we misschien in de gaten hebben. Een schimmelinfectie komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kunnen op diverse lichaamsdelen ontstaan. Hoe weet je nou eigenlijk wanneer je een schimmelinfectie te pakken hebt?

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Vaginale schimmelinfectie

Een schimmelinfectie ontstaat voornamelijk doordat er een bacterie of schimmel gaat nestelen op of in je lijf. Dit is meestal op een donkere, vochtige plek. Denk aan geslachtsdelen, onder nagels, bij je lies of in je mond. Ook op je hoofdhuid kan een schimmelinfectie ontstaan. Een schimmelinfectie kan zowel bij vrouwen als mannen voorkomen.

Welke symptomen zijn er bij een schimmelinfectie?

Bij vrijwel iedere vorm van een schimmelinfectie kun je een aantal symptomen wel zien. Zo kun je bijvoorbeeld een rode en geïrriteerde huid krijgen en is het mogelijk dat je een schilferige plek tegenkomt. Ook kunnen er puistjes ontstaan. Een huisarts kan vaststellen of het daadwerkelijk om een schimmelinfectie gaat, of dat er wat anders aan de hand is.

Symptomen vaginale schimmelinfectie

Bij een vaginale schimmelinfectie kun je vaak geen rode plekken zien, omdat alles inwendig zit. Je kunt de infectie dan vaker herkennen aan vaginale jeuk of een brandend gevoel in de vagina. Ook is het mogelijk dat je een witte, geurloze afscheiding hebt. Candida, zoals een vaginale schimmelinfectie ook wel wordt genoemd, kan makkelijk te herkennen zijn als je het vaker hebt gehad. Bij twijfel kun je het altijd laten controleren bij de huisarts.

Zwemmerseczeem

Schimmelnagel

Zwemmerseczeem is ook een variant van een schimmelinfectie. Dit kun je oplopen op openbare locaties, zoals zwembaden. De symptomen hiervan zijn:

Andere symptomen

Kom je andere symptomen tegen en twijfel je of er sprake is van een schimmelinfectie? Dan kun je het beste een specialist, zoals je huisarts, ernaar laten kijken. Hij of zij kan vastleggen wat er aan de hand is. Doe dit ook wanneer je vermoedt dat er sprake is van een schimmelinfectie. Alleen een specialist kan dit zeker weten.

Behandeling

Een schimmelinfectie behandelen is relatief gemakkelijk. Er zijn doorgaans goede medicijnen voor die vaak binnen een paar dagen werken. Je moet dan wel de keur op tijd voltooien. De meeste middelen bevatten Minocazol en dit bestandsdeel werkt zeer goed tegen een schimmelinfectie. Let er wel altijd op dat je de kuur voltooid en niet vroegtijdig ermee stopt. De infectie kan dan namelijk makkelijk terugkeren. Zorg er ook voor dat je een schimmelinfectie altijd goed behandeld. Het is niet goed wanneer je er heel lang mee blijft rondlopen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier (aff.)

Producten bij schimmelinfectie >